Forfatterstafetten 2024

Forfatterstafetten er tilbage i sin sjette sæson. Se interviews med tidens aktuelle forfattere om nogle af sæsonens bedste bøger. Siden opdateres løbende med forfatterstafettens nye interviews.

Linea Maja Ernst: Skal alle leve i de kedelige parforhold?

Linea Maja Ernst fik Bogforums Debutantpris for sin skærsommernatsdrøm af en roman, “Kun til navlen”.

Den handler om en vennegruppe i 30'erne, som samles i et sommerhus ved midsommer og nyder hinandens gode selskab. Alt er i spil mellem dem - nogle drømmer om børn og hus, andre er angste for, at alt pludselig skal handle om fuldtidsarbejde og at låne til et nyt køkken.

Til den sidste gruppe hører forfatteren selv. Hun skrev bl.a. sin sexede kærlighedskomedie på et raseri over, hvor hurtigt det satte liv tager over:

Andrev Walden: Syv onde år med syv stedfædre

Andrev Waldens roman “Satans mænd” er i den grad blevet et hit i Skandinavien. I den selvbiografiske, næsten eventyrlige fortælling følger vi Andrevs opvækst med syv forskellige stedfædre på bare syv år. Det er mildt sagt en omskiftelig og ikke altid tryg tilværelse for unge Andrev og ret underligt for ham at se sin mor konstant prøve at reparere de psykisk ustabile mænd, hun altid falder for. Hvorfor bliver hun ved med at vælge sådan nogle mænd? Det er først gået op for forfatteren mange år efter.

Se hele interviewet med Andrev Walden her:

Janne Teller: Hvor langt vil vi gå for at opnå retfærdighed?

I den aktuelle roman "Er du stolt af mig, Joanna?" er Janne Teller inspireret af konflikten i Mellemøsten. Joanna, en aktivist, forsøger at skabe fred mellem Israel og Palæstina, men falder ned fra en mur under en aktion. Nogle år efter kaster faren, FN-diplomaten Teodor Merlin, sig ud i jagten på at finde ud af, hvem der er skyldig i hendes død. En dag står han et ensomt sted i USA med en pistol i hånden overfor manden, der måske er skyldig:  Skal Teodor opgive alt, hvad han tror på, og tage et andet menneskes liv for at opnå retfærdighed?

Se hele interviewet med Janne Teller her:

Tom Buk-Swienty: En helt ny vinkel på 2. Verdenskrig

I den fængslende historiske fortælling "Berlin brænder" tager forfatteren os med helt tæt på de voldsomme bombardementer af den tyske hovedstad under 2. verdenskrig.

Gennem danske journalisters og diplomaters øjenvidneskildringer får vi et unikt indblik i de rædsler, berlinerne oplevede, og de ekstremt vanskelige vilkår, danskerne arbejdede under.

Vi spurgte Tom Buk-Swienty, hvorfor der er brug for endnu en bog om 2. Verdenskrig?

"De kilder, jeg følger, er diplomater og journalister. Journalisterne var udstationerede i Berlin som såkaldte frie journalister. De havde en unik mulighed for at se sig omkring og faktisk opleve hele byen... altså de var nærmest på en kalejdoskopisk rejse gennem byen: De mødte naziregimets øverste chefer, og de mødte almindelige berlinere. Og så var de faktisk ansat til at skrive om det, de så. Så med deres øjne synes jeg, at man kan opleve den her krig forfra på en helt ny måde," siger Tom Buk-Swienty.

Se hele interviewet om "Berlin brænder": 

Morten Pape: Jeg vil ikke være som min far

I sin nyeste autofiktive roman, “Nøglebarn”, dykker Morten Pape ned i sin fars familiehistorie. Han retter fokus på fædrene, der gennem generationer har kæmpet med relationerne til deres sønner. Fra oldefaren til nutiden er fædrene knudemænd, fanget i deres egne op- og nedture i livet.

Lykkes det mon hovedpersonen, Morten, at vende vrede og frustration til forståelse og forsone sig med sin skæbne?

Se hele interviewet med Morten Pape:

Ida Jessen: Jeg blev fuldkommen besat af Sigrid Undset

I sin nyeste bog “Jeg vil” tager Ida Jessen os med ind i den norske nobelprisvinder Sigrid Undsets liv og sind. Ud fra breve, dagbøger og andre kilder skriver Jessen om Sigrid Undsets liv og værk i en personlig tone og med refleksioner fra sit eget forfatterliv.

Vi spurgte Ida Jessen, hvorfor hun er så optaget af præcis dette forfatterskab.

"Jeg blev fuldkommen blown away, da jeg oversatte middelalderromanen "Olav Audunsson". Den er så fantastisk: Et episk mesterskab helt uden lige. Hun kan skildre kvinder og mænd på sådan en måde, at vi er langt, langt, langt inde i kroppen på dem. Det er kun de færreste, der kan det," siger Ida Jessen.

Se hele interviewet med Ida Jessen:

Kim Leine: Jeg udfordrer mig selv, når jeg skriver om højrepopulismen

Den aktuelle roman “Karolines krig” er sidste bind i spændingstrilogien om Karoline Blicher, som vi følger fra 2013 og frem til oktober i år. Hun er blevet partileder for det højrepopulistiske Nyt Danmark og statsminister på femte år.

Karolines sympati for Putins Rusland gør hende upopulær i befolkningen og i hendes eget parti. Men Karoline er sikker på sin politik, og at hun gør det rigtige for Danmark. Og det spændingsfelt optager Kim Leine:

"Jeg mener, at det højrepopulistiske er banalt og kedsommeligt. Det interesserer mig ikke. Men jeg er utrolig fascineret af den tiltrækningskraft, det har på mange mennesker, både vælgere og politikere. Og hvordan de har deres dynamik med hinanden, som vi kan se det i mange lande rundt omkring: I Ungarn, og også i England og i USA selvfølgelig og i Italien, og selvfølgelig også herhjemme. Det er en global bevægelse, den højre-populistiske, og det, synes jeg, er virkelig fascinerende og foruroligende. Det er måske også et forsøg på at konfrontere det, jeg er allermest bange for."

Se hele interviewet med Kim Leine: